Uticaj bajki na dječji razvoj

Čitanje bajki može biti vrlo korisno za dječji razvoj, posebno u dobi između četvrte i šeste godine koje se i naziva “razdoblje bajki”. Naravno, bajke trebaju biti prilagođene uzrastu i razvojnoj fazi djeteta, pa će tako za četverogodišnje dijete biti prikladne bajke koje mališane prikazuju kao junake, ohrabruju ih i motiviraju. Petogodišnjacima ćemo približiti bajke koje govore o samostalnosti, strahu od odvajanja (što je u realnosti npr. polazak u vrtić). Šestogodišnjoj djeci odgovaraju bajke koje podrazumijevaju više radnji koje se događaju istovremeno na različitim mjestima.

Kroz bajke, djeca uče o razlikama među ljudima, o dobru i zlu, vrlinama. Ako posmatramo kroz prizmu odgoja, bajke djecu uče pristojnosti, nesebičnosti, empatiji, pravdi, ljubavi, skromnosti te razvijaju maštu. Putem bajki djeca proživljavaju i doživljavaju sve ono što i junak, pa njihov osjećaj straha tada zamjeni hrabrost. Dok im čitamo bajke, dijete razvija ali i obogačujje svoj govor, socijalne vještine i osjećajni način mišljenja.

Pouke bajki djeca usvajaju nesvjesno, i to ne samo krajnjom porukom već kroz sve događaje i likove s kojima se upoznaju: kako reagovati u određenim situacijama, ko su opasne osobe i šta trebamo raditi, šta je moralno a šta ne, kome smijemo vjerovati itd.

Ipak, bajke često obiluju sadržajima koji nisu uvijek adekvatni za dijete jer ih ono usvaja u neprerađenom obliku. Zbog svog senzibiliteta, djete se može identificirati sa određenim likom, potpuno ga internalizirati i usvojiti njegove modele ponašanja. Ono što trebamo činiti (ne samo kada je u pitanju današnja tema) je konstantno praviti i potencirati paralelu između stvarnosti i mašte, davati odgovore na pitanja koja mališani postavljaju (koliko god nekada bila nelagodna), interpretirati određena značenja i raspravljati o pročitanom: razgovor o likovima, njihovim osobinama, djelima, kvalitetima. Pokušati s mališanima sagledati posljedice aktera bajke u slučaju da su postupili drugačije.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna stručna podrška, obratite se psihološkom savjetovalištu IPD Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete nas kontaktirati putem e mail adrese, privatnom porukom na Facebook stranici ili pozivom na naš broj telefona.