Prezentacija Programa “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini” u Općini Stari grad, Sarajevo

Program su predstavili pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, predstavnica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine Mirela Čaušević i menadžerica projekta „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“ Instituta za populaciju i razvoj Dženita Hrelja Hasečić.

Prema riječima načelnika Općine Stari grad Irfana Čengića, ova lokalna zajednica kroz preventivne i promotivne programe djeluje u zajednici.

„Radimo na tome na unaprijedimo zdravstveno stanje svih naših stanovnika i upravo su ovakvi programi ključni faktor koji nam osigurava da podržavamo i javne ustanove i organizacije civilnog društva kako bi podizali svijest o važnosti očuvanja zdravlja, ali isto tako i organizovali mnogobrojne aktivnosti koje pomažu u prevenciji bolesti u našem zdravstvenom sistemu. Lokalna zajednica može značajno djelovati u oblasti prevencije“, kazao je Čengić.

„Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“ usmjerene su na uključivanje žena, muškaraca i mladih u stvaranje zajednica koje će usvojiti i provoditi zdrave životne stilove i osiguraće strateški pristup općina u oblasti prevencije bolesti i promociji zdravlja u 23 lokalne zajednice.

Preko 1.000.000 građana i građanki će dostići zdravstvenu informisanost i povećati svoje učešće u zagovaranju i aktivnostima na promociji zdravlja i prevenciji bolesti u lokalnim zajednicama.

Osiguravanje kvalitetne, dostupne javne zdravstvene zaštite za sve, uključujući marginalizirane grupe, jedan je od ključnih reformskih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Projekat „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“ je zajednička inicijativa Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, finansiran od strane Vlade Švicarske a implementiran od strane Instituta za populaciju i razvoj.