Agresivnost u tinejdžerskom dobu

Poput fizičke boli, koja nam signalizira da u organizmu nešto „ne štima“ i potiče nas da obratimo pažnju na tijelo, tako ljutnja i agresivnost (ne samo kod tinejdžera) obavještavaju da je osoba izložena nečemu što joj ne prija, da nešto nije u redu i da je promjena neophodna. Dodajmo tome činjenicu da je mlada osoba u pubertetu već izložena nizu promjena (nekada intenzivnih i neprijatnih).

Kada govorimo o ljutni, govotimo potpuno prirodnoj emociji, a agresivnost koja je prati nije uvijek isključivo pogrešno ponašanje.

Uzmimo u obzir promjene koje se dešavaju u pubertetu: fizičke, emocionalne, buđenje spolnosti, potreba za samostalnosti ali i potreba za pripadanjem. Suočena s njima, mlada osoba je nerijetko zbunjena, frustrirana, osjeća strah i nemoć (posebno kada ne može zadovoljiti svoje želje i potrebe), a svoja osjećanja iskazuje kroz agresivno ponašanje.

Agresivnost je stabilna osobina i učvršćuje se već u predškolskoj dobi. Uzrokuje je niz složenih faktora: porodične okolnosti, školski (ne)uspjeh, spolne razlike (fizička agresivnost je češća kod dječaka, a verbalna kod djevojčica). Ne smijemo zanemariti uticaj medija, društvene razlike i moguću zloupotrebu alkohola, lijekova i sl.

Često, agresija je način na koji se privlači pažnja ali i poziv u pomoć.

Roditelji su, u večini sitiacija, ti s kojima tinejdžer dolazi u sukob. Iako teško podnosimo ovakve situacije u kojima je ljutnja usmjerena prema nama važno je pokušati učiniti slijedeće:

  • Ne doživljavati ispade ljutnje lično,
  • Pažljivo slušati tinejdžera uz imenovanje emocija koje pokazuje,
  • Postaviti jasne granice u ponašanju tinejdžera,
  • Na agresivnost ne reagovati agresivnosti,
  • Otkriti pravi uzrok agresije,
  • Biti dosljedni u svom ponašanju i odlukama,
  • Ne tražiti objašnjenje/tinejdžer ga uglavnom ne zna,
  • Primjerom pokazati druge načine rješavanja problema,

Upravo zato što zna da je na sigurnom, prihvaćen i voljen, ljutnju i agresivnost ispoljava u odnosu s nama (roditeljima).

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna stručni savjet i podrška, obratite se psihološkom savjetovalištu IPD Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete nas kontaktirati putem e mail adrese, privatnom porukom na Facebook stranici ili pozivom na naš broj telefona.