Trudnoća i promjene raspoloženja

Osim što je uzrok tjelesnih promjena na tijelu, trudnoća ima snažan uticaj na emocije i psihičko stanje žene. Nepredvidive i nagle promjene raspoloženja se javljaju kod velikog broja trudnica. Jedan od glavnih uzroka ovim promjenama jesu hormoni ali nikako nisu jedini. Trudnoća je jedan od najvažnijih perioda i sa sobom nosi brige, dileme, strahove, a sve to utiče na raspoloženje. S druge strane, hormonalne promjene/naglo povećanje koncentracije određenih hormona u krvi, pomažu tijelu da se pripremi za trudnoću i svemun onom što ga očekuje u narednih devet mjeseci, istovremeno uzrokujući razdražljivost i nervozu.

Raspoloženje, također, može varirati od izrazite uzbuđenosti zbog trudnoće do, npr. straha od porođaja. Lošem raspoloženju koje se javlja, doprinosi i fizički stres, umor, primjene u metabolizmu kao i nedostatak podrške partnera i/ili okoline. Tokom trudnoće mnoge žene postaju zaboravne.

Trudnoća je period promjena i izazova. Period suočavanja sa sopstvenim strahovima i očekivanjima.

Ono što su najčešći razlozi za brigu tokom trudnoće su zamišljanje i predviđanje budućeg roditeljstva, zdravstvenog stanja bebe, tjelesnog izgleda, odnosa s partnerom, finansijske mogućnosti, tok porođaja, strah od gubitka bebe. Ova razmišljanja pojačavaju anksioznost. Obzirom da je anksioznost strah od nepoznatog, edukacija, provjerene informacije od strane stručnjaka o svemu onom što nas zabrinjava uticat će na njen intenzitet i učestalost.

Sve navedene promjene raspoloženja i brige su najizraženije u prvom tromjesečju i polako se smanjuju sve do kraja trudnoće.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna stručna podrška, obratite se psihološkom savjetovalištu IPD Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete nas kontaktirati putem e mail adrese, privatnom porukom na Facebook stranici ili pozivom na naš broj telefona.