Tijelo i dječja znatiželja

Djeca 👧🧒vrlo rano počinju pokazivati interes za svoje tijelo. Već u prvoj godini života, ona spontano i kroz igru, sve više usmjeravaju pažnju na dijelove tijela i njegovo funkcionisanje.
Ovo, za malu djecu prirodno i bezopasno istraživanje, rezultat je njihove urođene radoznalosti i predstavlja dio prirodnog razvojnog procesa odrastanja. Upravo poznavanje i prihvatanje vlastitog tijela je značajna karika u procesu kreiranja tjelesnog integriteta (npr. izgled, spol), jačanju samopoštovanja i stvaranju zdravih odnosa s drugima. Naš zadatak je kreiranje iskrenog odnosa i pozitivne atmosfere koje će dijete ohrabriti u istraživanju, postavljanju pitanja, traženju odgovora i učenju, što u konačnici vodi ka razvoju osjećaja prihvatanja, ponosa i poštovanja vlastitog tijela.

Pozitivan odnos prema vlastitom tijelu gradi se postepeno, upravo kroz upoznavanje njegovihdijelova, funkcija, funkcionisanja u cjelini, usvajanje zdravih navika, prije svega higijene tijela, pravilne ishrane i načina održavanja tijela zdravim.

✅ Upravo zbog navedenog moramo voditi računa o reakcijama kada primijetimo pojačan interes i usmjerenost djeteta na svoje tijelo. Važno je ne posramiti, ne osuđivati i ne kažnjavati dijete. Naš stav i ponašanje mogu negativno uticati na djetetov doživljaj vlastitog tijela, osjećaj vrijednosti, na kasniji spolni razvoj i odnose s drugima. Od najranije dobi potrebno je dati do znanja da je u redu zanimati se za tijelo, učiti i uživati u njemu, da su svi dijelovi tijela podjednako važni i vrijedni, da ne postoje oni koji su “nečisti”, “dobri” ili “loši”, te naglašavati jedinstvenost i individualnost djeteta u svakom pogledu pa i u tjelesnom.
✅Učenje i razgovor o tijelu za nas može biti neugodna tema, posebno kada primijetimo dječju težnju za konstantnom nagosti, samododirivanje, dječje međusobno dodirivanje i pokazivanje intimnih dijelova
✅Ovo je vrijeme kada počinju učiti kako postaviti granice i poštovati svoju ali i privatnost drugih. Također, ove prilike iskoristimo za početak razgovora o dobrim i lošim dodirima:
niko pa čak ni član porodice ili prijatelj nema pravo ulaziti u djetetov privatni, intimni prostor tijela ako to dijete ne želi ili mu nije ugodno.

Jedan od modula Zdravog odrastanja podrazumijeva dječje
upoznavanje tijela. Navedena tema je iznimno važna za djecu vrtićkog uzrasta između 4️⃣ i 6️⃣ godina, i osim što je zasebna cjelina, ona je ujedno i uvod za kasniji razgovor o spolnosti i reproduktivnom zdravlju.

Ukoliko imate dodatna pitanja, nedoumice ili vam je potrebna podrška, dostupne su vam besplatne usluge IPD psihološkog savjetovališta. Možete nas kontaktirati putem privatne poruke na našojfacebook stranici “IPD Roditeljski savjetnik”, e mail adrese ili telefonskim pozivom.

Ovaj članak izrađen je u okviru projekta @RELOADWesternBalkans, koji finansira @eubih, a implementira @UNDPBiH. Sadržaj ovog članka, kao i nalazi prikazani u njemu, isključiva su
odgovornost Instituta za Populaciju i Razvoj i ni na koji način ne odražava stavove #EU, niti #UNDP#ReLOaD#ReLOaDBiH#LocalDemocracy#WesternBalkans