Promjene raspoloženja u adolescentnom dobu

Adolescencija je sama po sebi vrlo turbulentno i teško razdoblje u kojem se djeca susreću ne samo s biološkim promjenama, već balansiraju između djetinjstva i zrelog doba – odrastaju. Odbacuju autoritete, kontrolu, idenfitikuju se s vršnjacima, postaju buntovni, istražuju granice, dolaze u sukob sa okolinom, susreću se sa unutrašnjim sukobima, a sve navedeno prate iznenadne promjene raspoloženja (smjenjuju se vrlo brzo, nekada više puta u danu). Često su nervozni, a zatim hladni prema nama, ignorišu nas izbjegavaju naše prisustvo. Popuštanje u školi, teatralnost kao i asocijalnost su također prisutna ponašanja.

U ovom periodu, kao roditelji, nerijetko smo iscrpljeni do krajnjih granica, osjećamo se frustrirano, nemoćno i ne znamo kako reagovati.

Bitno je znati da su ovo normalna, negdje i očekivana ponašanja koja prate odrastanje. Djeca nisu više toliko vezana uz nas i žele svoju privatnost. Postaju individua odgovorna za svoje postupke što je istovremeno oslobađajuće ali i zastrašujuće iskustvo.

Kako bi ove promjene što bolje razumjeli, možemo se prisjetiti naše adolescencije odnosno naših ponašanja, razmišljanja i osjećaja. Na ovaj način možemo razumjeti s čim se susreću.

Također, ne smijemo insistirati na razgovoru posebno o temama koje im izazivaju neugodu. Što ih više forsiramo oni će (uglavnom) više odbijati razgovarati s nama. Ono najbolje što možemo učiniti je pokušati razumjeti ih.

Ipak, ako je adolescent agresivan, sklon fizičkim napadima, antisocijalnom ponašanja uz konzumaciju alkohola ili drugih opojnih sredstava, potrebno je potražiti pomoć stručnjaka.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna stručna podrška, obratite se psihološkom savjetovalištu IPD Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete nas kontaktirati putem e mail adrese, privatnom porukom na Facebook stranici ili pozivom na naš broj telefon