(Pre)visoka očekivanja roditelja

Potičući dijete ka usvajanju navika, ponašanja i odgovornosti u realizovanju obaveza koje mu pripadaju, možemo postati preplavljujući, imati nerealna i prevelika očekivanja koja oslikavaju naše ambicije. Tada prelazimo granicu između najboljih namjera i vlastitih ambicija (naravno ovdje govorimo o nesvjesnim, a ne namjernim procesima).

Kako se nađemo u tom začaranom krugu?

Počinjemo s manjim zahtjevima kao što je npr. što bolji školski uspjeh. Zatim slijede vannastavne aktivnosti, često izabrane iz naših a ne djetetovih potreba, želja i interesa. Skloni smo isplanirati vrijeme do najsitnijih detalja, a u svim oblastima od djeteta očekivati najbolje rezultate. Nadalje, određujemo pogodno društvo za djecu prateći naše lične kriterije. U želji da zadovolje naša očekivanja, mogu ići iznad svojih realnih mogućnosti i ulagati veliki napor. Boje se da će nas razočarati, potiskuju svoje želje, potrebe i emocije, što može voditi razvoju različitih psihosomatskih simptoma. Bezbrižnost ustupa mjesto stalnom pritisku da mora biti najbolji, a sve drugo je razočarenje i neuspjeh. Gube unutrašnju motivaciju, a njihovo samopoštovanje i slika o sebi se narušavaju što dalje utiče na uspjehe u kasnijim životnim fazama.

Kako podržati dijete da ide ka uspjehu, a pri tome ne stvarati pritisak?

Poruka koju im šaljemo, bez obzir na sadržaj, najčešće će biti protumačena u odnosu na način na koji smo je izgovorili. Iako ne možemo uvijek biti emocionalno usklađeni s djetetom samo smiren pristup uz postavljanje i držanje granica dovodi do dugoročnih, po dijete zdravijih, posljedica. Ne zaboravimo da je svako dijete individua za sebe i da odnos prema jednom djetetu ne odgovara nužno njegovom bratu ili sestri.

Ono što je bitno, a što gubimo iz fokusa su dječje emocije i kapaciteti u procesu ostvarivanja određenih rezultata. Nažalost, ono na što smo usmjereni je postizanje krajnjeg cilja.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna stručna podrška, obratite se psihološkom savjetovalištu IPD Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete nas kontaktirati putem e mail adrese, privatnom porukom na Facebook stranici ili pozivom na naš broj telefona.