Poziv trudnicama i novim mamama da budu dio fokus grupe

Institut za populaciju i razvoj (pravni nasljednik Asocijacije XY) poziva sve zainteresirane djevojke i žene (od 18 do 30 godina starosti) koje su u drugom stanju ili su se porodile u vrijeme pandemije, da se pridruže online istraživanju koje će biti organizirano u subotu 18.09.2021. godine putem aplikacije Zoom. Istraživanje u formi fokus grupe počinje u 11:00 i očekivano trajanje je 60 minuta. Maksimalan broj učesnica fokus grupe je 10 osoba.

Cijeneći vrijeme i doprinos istraživanju, Institut će učesnicima istraživanja isplatiti simbolični honorar u iznosu od 40,00 KM, a isti će biti isplaćen direktno na račun svake pojedinačne učesnice. Fokus grupu će voditi predstavnici Instituta za populaciju i razvoj i učešće u fokus grupi je anonimno i povjerljivo.

Ukoliko ste zainteresirani, prijavu za učešće na fokus grupi možete dostaviti na e-mail adresu: fmehmedovic@ipdbh.orgnajkasnije do četvrtka 16.09.2021. godine do kraja radnog dana.

Zašto provodimo istraživanje?

Stigma i diskriminacija, socio-ekonomski faktori i geografska udaljenost već stvaraju prepreke mladim ljudima, mladima iz osjetljivih ili marginalizovanih grupa da pristupe uslugama u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem i pravima (SRZ). Pandemija COVID-19 negativno je utjecala na pružanje takve njege, dodatno pogoršavajući poteškoće i izazove s kojima se mladi susreću u primanju informacija, podrške i usluga povezanih sa njihovim seksualnim zdravljem, pravima i vezama. Kriza je uticala na pristup uslugama koje su značajne za trudnice i porodilje, te ovim istraživanjem nastojimo otkriti najčešće probleme sa kojima se žene susreću, a zatim programirati aktivnosti koje bi unaprijedile pristup ovim uslugama.

Upravo iz tog razloga provodimo istraživanje kako bismo identificirali i istražili potrebe, izazove, prepreke i poteškoće s kojima se mladi ljudi suočavaju u pogledu njihovog seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava tokom i zbog COVID-19. Štaviše, naše istraživanje ima za cilj identificirati mehanizme suočavanja i pružiti mladima podršku tokom i nakon pandemije te mapirati obećavajuće, pozitivne i inovativne prakse koje bi mogle rezultirati kao odgovor na postojeće praznine/izazove prouzrokovane pandemijom, a sve kako bismo ojačali zdravstvene sisteme i pripremili sveobuhvatnije planove odgovora.

Istraživanje koordinira IPPF-EN (Međunarodna Federacija planiranog roditeljstva – Evropska mreža), a trenutno se provodi u 5 zemalja širom Balkana, uključujući našu zemlju,Albaniju,, Bugarsku, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.