Posljedice stigme prema djeci, mladima i osobama s psihološkim poteškoćama

Kada primjetimo da nešto s tjelesnim zdravljem djece nije u redu ono što poduzimamo je odlazak doktoru. Redovni odlasci na sistematske preglede, vakcinacije, posjete stomatologu kao i uzimanje određenih lijekova su uobičajeni. Ipak, kada se radi o emocijama i psihi, posjet stručnoj osobi (neuropsihijatar, psiholog) izaziva veliki otpor.

Koji su razlozi ovog otpora?

Iako je svijest o važnosti psihičkog zdravlja sve više zastupljena, i dalje je praćena predrasudama, netačnim uvjerenjima i stigmatizacijom. Porodice skrivaju da se susreću sa ovom vrstom problema jer stručnjacima iz ove oblasti odlaze samo „lude“ osobe. Okolina je sklona osudi, podrška često izostaje što može dovesti do izbjegavanja traženja pomoći.

Strah od nepoznatog, neinformisanost, simptomi koji su nam nerazumljivi i neobični, pojačavaju predrasude, stigmatizaciju, a u konačnici diskriminaciju i odbacivanje djece i mladih s psihološkim poteškoćama. Smatramo ih slabim, čudnim, bolesnim, opasnim, nepredvidivim ili problematičnim, a ponekada i manje vrijednima. Izbjegavamo ih, ograničavamo njihova prava i stavljamo na marginu društva.

Aktivno djelovanje porodice, zajednice u užem i širem smislu, u pravcu pružanja psihosocijalne podrške, promocije, informisanja i edukacije, doprinosi razvoju svjesnosti o važnosti mentalnog zdravlja, radu na prevenciji, utiče na smanje predrasuda, stigme i diskriminacije.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna stručna podrška, obratite se psihološkom savjetovalištu IPD Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete nas kontaktirati putem e mail adrese, privatnom porukom na Facebook stranici ili pozivom na naš broj telefona.