Konferencija pokreta o zdravim životnim stilovima okupila sve relevantne predstavnike insitucija i tijela za mlade u Bosni i Hercegovini

Naša partnerske organizacije iz Banje Luke – ,,Perpetuum mobile – Insitut za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka, u saradnji sa Asocijacijom ,,XY” iz Sarajeva i organizacijom ,,Youth Power” iz Mostara bile su inicijatori stvaranja pokreta u Bosni i Hercegovini pod nazivom ,,Budućnost za mlade” koji ima za cilj uvođenje zdravih životnih stilova i vještina u formalno obrazovanje.

Iz tih nastojanja i opredjenjenja organizacije civilnog društva zajedno sa instucijama, školama, pojedincima i drugim relevantnim akterima nastala je deklaracija pod nazivom ,,Aj’ zdravo” čiji su potpisnici upravo pomenuti partneri. Svi oni zajedno okupili su se na konferenciji održanoj na Jahorini 7-8. decembra kako bi pripremili akcioni plan djelovanja i zajedno dali svoj doprinos ovom pokretu. Gostima se obratio i projekt manager iz CARE International Balkans – gospodin Saša Petković, te predstavnici organizacija – Emina Osmanagić (Asocijacija XY), Nedim Mičijević (Youth Power) i Milica Jovičić (Perpetuum mobile).

Organizatorima (Perpetuum Mobile, Asocijacija XY, Youth Power) pripala je čast da ugoste predstavnike tijela za mlade na republičkom, federalnom, kantonalnom i lokalnom nivou. Takođe, pomenutom skupu prisustvovali su i predstavnici institucija i škola koji su tokom rada u grupama, zahvaljujući dobroj informisanosti u okviru pravnih legislativa davali smjernice za ideje daljeg djelovanja.

Takođe, tokom konferencije predstavljen je i novi priručnik Insituta Perpetuum mobile za rad sa posebnim grupama mladih pod nazivom ,,Program Y+”. U toku je izrada posebne web stranice za novoformiran pokret ali i mežreu organizacija koje su potpisale deklaraciju.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu”, koji je podržava Vlade Švicarske, Oak Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Balkans.

#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #SvicarskauBiH #AustrianDevelopmentAgency #OakFoundation