Izazovi roditeljstva: djeca s teškoćama u razvoju

Ulazak u novu ulogu, ulogu roditelja, je jedan od najvećih i najvažnijih životnih događaja, i podrazumijeva promjenu koja nas suočava s mnogim izazovima. Period prije rođenja djeteta predstavlja razdoblje iščekivanja, te ostvarenje potencijalnih planova i želja: imamo formiranu sliku idealnog djeteta koje očekujemo.

Kada se susretnemo s potencijalnim rizikom koji se odnosi na mogućnost narušenog razvoja i zdravlja djeteta (dijete s teškoćom u razvoju), doživljavamo traumu najčešće jednaku onoj koju izaziva iznenadna smrt člana porodice. Suočavamo se s gubitkom fantazije koju smo imali o djetetu. Mnogi od nas prolaze kroz tipične faze procesa žalovanja: poricanje (nevjerica, šok, izbjegavanje, strah, zbunjenost), ljutnja (frustracija, iritabilnost, bijes, anksioznost) pregovaranje (traženje smisla i rješenja, dijeljenje svoje priče) rezignaciju (tjeskoba, bespomoćnost, manjak energije, povlaćenje, preplavljenost emocijama), prihvatanje (pozitivan stav prema djetetu, poštivanje snaga i potreba djeteta, pružanje podrške).

U ovakvim situacijama podrška okoline, porodice, prijatelja, stručnjaka i šireg sistema (edukacija, savjetovanje, informisanje), pomaže u procesu prilagodbe i reduciranju stresa.

Često se dešava da faza poricanja iritira našu okolinu koja, u želji da nam pomogne, pokušava doprijeti do nas te nas “osvijestiti”. Međutim, poricanje je vrlo važna faza žalovanja. Ono nam pomaže da se nosimo s gubitkom i od svih stanja žalovanja javlja se prvo. Nekada jedan od roditelja prođe kroz ovu fazu brže od onog drugog, a roditelj koji je još u stanju poricanja opisuje se kao nezainteresovan. Generalno nerazumijevanje okoline, često i stručnjaka, dodatno komplikuje situaciju.

Također, izostanak sistemske podrške nije zanemariv posebno kada govorimo o socijalizaciji djece s teškoćama, podršci roditeljima, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, i sl.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna stručna podrška, obratite se psihološkom savjetovalištu IPD Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete nas kontaktirati putem e mail adrese, privatnom porukom na Facebook stranici ili pozivom na naš broj telefona.