Djeca u procesu razvoda roditelja- koja ponašanja moramo izbjegavati?

Kada govorimo o prilagodbi djece na razvod roditelja moramo biti svjesni da ne postoji univerzalan obrazac osjećaja i reakcija koji bi bio jednak za svu djecu razvedenih roditelja. Većina djece uspješno savlada ovaj krizni period, a njihova ljutnja, tuga i tjeskoba (kao i promjene u ponašanju i psihofizička simptomatologija) vremenom prestaju. Ipak, određen postotak djece doživljava intenzivnije emocionalne reakcije, a posljedice ih prate i kasnije, u odrasloj dobi.

Koji su faktori koji utiču na prilagodbu djeteta u situaciji razvoda roditelja? Šta je ono što, kao roditelji trebamo izbjeći?

Razvod je iznimno stresno iskustvo, kako za roditelje tako i za djecu. U ovom procesu, za dijete je bitna veza sa oba roditelja koji će mu biti dostupni, pružati podršku, međusobno sa

rađivati i komunicirati o svemu onom što je bitno za dijete.

Skloni smo djecu posmatrati kao male i podrazumijevati da dosta toga ne mogu shvatiti. Iz tog razloga im ne objašnjavamo mnogo toga, pa ni razvod. Zapamtimo, djeca osjećaju i primjećuju šta se događa oko njih mnogo više nego što možemo pretpostaviti. Ako ne razgovaramo s njima i ne objasnimo trenutne primjene koje se događaju u porodici (primjereno uzrastu) može se desiti da razviju osjećaj krivice koji im ne pripada.

Nadalje, često svoja osjećanja i razmišljanja ne zadržavamo u okviru partnerskog već ga prenosimo i na roditeljski odnos. Moramo osvijestiti koliko je bitno odvajanje ovih uloga, jer bez obzira na naše neslaganje s bivšim partnerom/partnericom dijete treba oba roditelja. Također, izbegavajmo sukobe pred djecom i govorenje protiv drugog roditelja – djeca ne smiju biti sredstvo putem kojeg prenosimo poruke partneru.

Također, djetetu ne postavljajmo pitanje s kim želi živjeti jer ga tako dovodimo u situaciju u kojoj mora birati između dva roditelja koja jednako voli.

Djeci su potrebna oba roditelja; s njima se identificiraju i osjećaju sigurnost. Stoga je važno da mu govorimo pozitivne stvari o odsutnom roditelju jer će se tako osjećati sigurno i više će cijeniti sebe. Kada insistiramo na negativnom stavu prema drugom roditelju, mi zapravo manipulišemo djetetom, a ono osjeća posramljenost (kroz identifikaciju sa roditeljem ima doživljaj da se izgovoreno odnosi na njega).

Za sva dodatna pitanja obratite se psihološkom savjetovalištu IPD Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete nas kontaktirati putem e mail adrese, privatnom porukom na stranici ili pozivom na naš broj telefona.