Višejezičnost kod djece

Rano učenje stranog jezika povoljno utiče na razvoj djeteta – kognitivni, socijalni i emotivni. Pomaže razvoju kritičkog mišljenja, kreativnosti, samopouzdanja i vlastitog stava. Shodno ovim saznanjima sve više predškolskih ustanova u svojim programima podrazumjevaju učenje drugog jezika. Također, neka djeca od rođenja usvajaju dva jezika paralelno.

Postoje brojne prednosti bilingvalnosti ali i teškoće. Stoga je potrebno mnogo vremena i posvećenosti pri praćenju razvoja govora.

Neke od prednosti su:

• Lakša i brža sposobnost učenja novih riječi,

• veća sposobnost korištenja jezičkih informacija na nov način (brže generaliziranje novih riječi i korištenje u novim situacijama),

• lakše rješavanje problemskih situacija,

• veće sposobnosti imitacije gestova i glasova,

• lakše uspostavljanje komunikacije s drugima (oni su bolji govornici, lakše manipulišu rečenicama i riječima, lakše uspostavljaju i održavaju komunikaciju),

• brže i lakše učenje u toku kasnijeg školovanja i lakše rješavanje problemskih situacija.

Obzirom da se bilingvalna djeca stalno nalaze u situaciji da prelaze s jednog jezika na drugi, oni razvijaju i tzv. e više kognitivne procese i mehanizme, kao što su inhibicija, verbalna memorija, selektivna pažnja i sposobnost brzog prelaska sa jednog jezika na drugi.

Djeca koja govore i strani jezik su uspješnija u organizaciji aktivnosti, imaju veću sposobnost samokontrole i uvid u svoje postupke.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna stručna podrška, obratite se psihološkom savjetovalištu IPD Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete nas kontaktirati putem e mail adrese, privatnom porukom na Facebook stranici ili pozivom na naš broj telefona.