Trudnoća u tinejdžerskom dobu

Maloljetnička trudnoća, kao i druge posljedice rizičnog spolnog ponašanja tinejdžera, može biti prevenirana adekvatnom edukacijom mladih ljudi, otvorenim razgovorom odnosno pristupom koji spolnost ne tretira kao tabu temu. Uvijek čekamo pravo vrijeme, određenu dob djece ili postavljena pitanja, da bi se osvrnuli na ovu temu.

U obrazovnom sistemu, djeca se najčešće upoznaju sa anatomskom građom ljudskih tijela, reproduktivnih i spolnih organa, tjelesnim promjenama u pubertetu odnosno tokom odrastanja, a gotovo nikako, o ostalim, stvarnim aspektima spolnog života. Stoga, mi moramo biti ti koji će pružiti osnovne informacije, otvoreno objasniti činjenice, bez nesigurnosti, straha i stida. Upravo naš stid, strah, suzdržanost i nesigurnost su najveća prepreka konkretnom rješenju problema maloljetničke trudnoće. S druge strane, tinejdžerima su sadržaji i informacije koji se tiču spolnosti dostupni putem društvenih mreža, medija i sl. A skloni su ih nekritički prihvatati. U ovom osjetljivom pubertetskom razdoblju, mladi otkrivaju spolnu ljubav. Odnos prema spolnosti počinje ovisiti o osjećajima usmjerenim ka osobi koju vole, ali i svemu onome što su do tada o spolnosti naučili iz razgovora s prijateljima ili kroz primjere odnosa u svojoj porodici.

Tinejdžeri žele čim prije odrasti, dokazati svoju samostalnost i nezavisnost, pri tome ne shvatajući da zrelost podrazumijeva i odgovornost koja uključuje potrebu za ravnopravnosti spolova, uzajamno poštovanje, razumijevanje partnera/partnericu, prilagođavanje, osjećaj odgovornosti za oboje, odgovornost za posljedice spolnog života.

Maloljetnička trudnoća utiče na oba spola iako češće govorimo o istoj iz perspektive mladih djevojaka (u nekom od slijedećih članaka ćemo podrobnije govoriti o mladim očevima). Nedostatak podrške partnera, porodice, okoline, šire društvene zajednice, prekid školovanja, nepovoljna finansijska situacija, su samo neki od problema s kojima se tinejdžeri roditelji susreću.

Ne možemo dovoljno istaći koliko je bitno baviti se edukacijom iz oblasti spolnog i reproduktivnog zdravlja, ne samo kroz obrazovni sistem i društvene kontekste već i kao porodice. Umjesto kao na tabu, na spolnost bi trebali gledati kao na sastavni dio života. Na taj način uticat ćemo na smanjenje rizičnih spolnih ponašanja, a maloljetnička trudnoća je samo jedna od njihovih posljedica .

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potrebna stručna podrška, obratite se psihološkom savjetovalištu IPD Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete nas kontaktirati putem e mail adrese, privatnom porukom na Facebook stranici ili pozivom na naš broj telefona.